Η δολοφονία της ισχυρής ερωμένης του βασιλιά της Καστίλης, Ελεονώρας ντε Γκουζμάν, που οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο

(Η Ελεονώρα αποχαιρετά τον γιο της)
Οι ερωμένες των βασιλιάδων συχνά δεν ήταν και τόσο τυχερές, με αποτέλεσμα να εκτελούνται ή να δολοφονούνται. Σε παλαιότερο άρθρο αναλύσαμε την ιστορία της Ινές ντε Κάστρο. Σ' αυτό το άρθρο θα δούμε την ιστορία μιας άλλης τραγικής ερωμένης, της Ελεονώρας ντε Γκουζμάν.

Πρώτα χρόνια

Η Ελεονώρα γεννήθηκε ως Ελεονώρα Νουνέζ ντε Γκουζμάν ντε Λεόν το 1310 στη Σεβίλλη, στη σημερινή Ισπανία. 
Οι γονείς της ήταν ευγενείς και ο προπάππους της Ελεονώρας ήταν ο βασιλιάς Αλφόνσο Θ΄ της Λεόν, πράγμα που σήμαινε ότι η οικογένειά της ήταν μια από τις πιο αξιοσέβαστες στην περιοχή. 
Όταν ήταν μικρή, οι γονείς της την πάντρεψαν με έναν άντρα ονόματι Χουάν ντε Βελάσκο, αγνώστων λοιπών στοχείων. Ο σύζυγός της πέθανε το 1328, όταν ήταν είκοσι ετών, και η Ελεονώρα ήταν μόλις δεκαοκτώ ετών όταν έμεινε χήρα. 

Βασιλική ερωμένη

Λίγο μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Ελεονώρα γνώρισε τον Αλφόνσο ΙΑ΄ της Καστίλης. Ο βασιλιάς, που ήταν έναν χρόνο μικρότερός της, γοητεύτηκε από την ομορφιά της και σύντομα έγιναν εραστές. Ο Αλφόνσο είχε πρόσφατα παντρευτεί τη Μαρία της Πορτογαλίας κι η Ελεονώρα ενθαρρύνθηκε να προσπαθήσει να πείσει τον βασιλιά να ακυρώσει τον γάμο του πριν κάνει παιδιά με τη σύζυγό του. Εκείνη ωστόσο αρνήθηκε.
Ο Αλφόνσο και η Μαρία έκαναν δύο γιους, τον Φερδινάνδο και τον Πέτρο. Αντί αυτό να τον φέρει πιο κοντά στη σύζυγό του, ο Αλφόνσο την αγνόησε εντελώς μετά τη γέννηση των παιδιών. Έχοντας κάνει το καθήκον του παράγοντας κληρονόμους, επικεντρώθηκε στην Ελεονώρα. 
Η Ελεονώρα έγινε σύντομα η πιο ισχυρή γυναίκα στο βασίλειο. Εκείνη κι ο βασιλιάς ήταν αχώριστοι και ασχολήθηκε με όλα τα κρατικά θέματα του βασιλείου. Όταν ο βασιλιάς δεν ήταν διαθέσιμος, οι πρεσβευτές και οι μονάρχες έπρεπε να απευθυνθούν στην Ελεονώρα, που ζούσε σαν βασίλισσα.
Η Ελεονώρα κι ο Αλφόνσο έκαναν μαζί δέκα παιδιά κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς σχέσης τους. Σε κάθε παιδί δόθηκαν πλούτη και τίτλοι, για να συναρμολογηθεί η έλλειψη της νομιμότητάς τους. Ο Αλφόνσο αντάμειβε την ερωμένη του για κάθε παιδί, δίνοντάς της εκτάσεις γης με αποτέλεσμα η Ελεονώρα να γίνει πλούσια ιδιοκτήτρια γης από μόνη της. Η οικογένεια και οι φίλοι της επωφελήθηκαν επίσης απ' τη σχέση της με τον βασιλιά και τους δόθηκαν οι καλύτερες θέσεις στο βασίλειο. 
Η εύνοια των συγγενών της Ελεονώρας οδήγησε στην απόκτηση πολλών εχθρών της, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα, ο οποίος μάλιστα ώθησε την Πορτογαλία να εισβάλλει στην Καστίλη το 1340. Μετά τον πόλεμο, ο Αλφόνσο αναγκάστηκε να στείλει την Ελεονώρα σε μοναστήρι για να κάνει ειρήνη με τον πεθερό του, τον βασιλιά της Πορτογαλίας. Μόλις όλα ρυθμίστηκαν, η Ελεονώρα επέστρεψε στο βασίλειο.
Το 1350, ο Αλφόνσο πέθανε από πανώλη όταν ήταν μόλις 38 ετών. Ο θάνατός του οδήγησε στην πτώση της Ελεονώρας καθώς η Βασίλισσα Μαρία πήρε τον έλεγχο του βασιλείου. Η Μαρία διέταξε τη φυλάκιση της Ελεονώρας, κατηγορώντας την για εξεγέρσεις εναντίον του γιου της, βασιλιά Πέτρου Α΄. Διαισθανόμενη τον θάνατό της, η Ελεονώρα οργάνωσε βιαστικά τον γάμο του γιου της Ερρίκου με την Ιωάννα Εμμανουέλα, κόρη του πιο εύπορου ευγενή στο βασίλειο.

Θάνατος

Το 1351, η Ελεονώρα εκτελέστηκε στο Talavera de la Reina. Πιστεύεται ότι η Επίτιμη Βασίλισσα Μαρία διέταξε τον θάνατο της αντιζήλου της, αν και δεν υπάρχουν επιζώντα στοιχεία. Η Ελεονώρα δεν είχε καν μια αξιοπρεπή εκτέλεση, και πέθανε αφού ο λαιμός της κόπηκε στιλέτο.
Θεωρήθηκε ότι η δολοφονία της Ελεονώρας θα έφερνε ειρήνη στη βασιλική οικογένεια, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να χειροτερέψει τα πράγματα. Οι γιοι της Ελεονώρας βρίσκονταν συνέχεια σε πόλεμο με τον ετεροθαλή αδερφό τους, Πέτρο Α΄, για τον θρόνο. 
Τελικά, δεκαοκτώ χρόνια μετά τον θάνατο της Ελεονώρας, ο γιος της, Ερρίκος νίκησε τον βασιλιά Πέτρο. Ο Ερρίκος σκότωσε τον ετεροθαλή αδερφό του, μαχαιρώνοντάς τον σε κάποια μάχη. Στη συνέχεια ανακηρύχθηκε βασιλιάς ως Ερρίκος Β΄ της Καστίλης. 
Ο νόθος γιος της Ελεονώρας είχε γίνει εν τέλει βασιλιάς, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. 

 Πηγή

https://www.historyofroyalwomen.com/the-royal-mistresses-series/royal-mistress-series-eleanor-de-guzman-murdered-mistress/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

7 πράγματα που ΔΕΝ ήξερες για την Μεγάλη Αικατερίνη!

7 πράγματα που ΔΕΝ ήξερες για τη Βασίλισσα Βικτώρια!

Ελισάβετ, η πανέμορφη Ρουμάνα πριγκίπισσα που παντρεύτηκε τον Γεώργιο Β΄ και έγινε βασίλισσα της Ελλάδας. Η ταραγμένη ζωή της