Η τραγική ζωή της Αλίκης του Ηνωμένου Βασιλείου, κόρης της Βασίλισσας Βικτώριας. Φρόντισε τον ετοιμοθάνατο πατέρα της, έχασε δύο παιδιά και πέθανε σε νεαρή ηλικία. Ήταν μητέρα της τσαρίνας Αλεξάνδρας.

Η πριγκίπισσα Αλίκη του Ηνωμένου Βασιλείου γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1843. Ήταν η δεύτερη κόρη και τρίτο παιδί της Βασίλισσας Βικτώριας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Αλβέρτου του Σαξ-Κόμπουργκ & Γκότα.

Πρώτα χρόνια

Βαπτίστηκε ως "Αλίκη Ματθίλδη Μαίρη", προς τιμήν του Λόρδου Μέλμπουρν, τέως πρωθυπουργού ο οποίος είχε πει ότι το  "Αλίκη" είναι το αγαπημένο του όνομα. 
Η Αλίκη μεγάλωσε μαζί με τα οκτώ αδέρφια της υπό των επίβλεψη γκουβερνάντων, αναπτύσσοντας στενή σχέση με τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της, Βικτώρια και Εδουάρδο. Θεωρήθηκε ότι ήταν η ομορφότερη από τις αδερφές της. Επίσης ήταν συμπονετική, ευγενική, και αγαπούσε τις τέχνες. 
Τον Μάρτιο του 1861, σε ηλικία 18 ετών, η Αλίκη φρόντισε την εκ μητρός γιαγιά της, Δούκισσα του Κεντ, όταν ήταν ετοιμοθάνατη. Αργότερα το ίδιο έτος, ο πατέρας της Αλίκης αρρώστησε από τυφοειδή πυρετό. Η Αλίκη τον φρόντισε μέχρι τον θάνατό του. 
Στη συνέχεια, η Αλίκη έγινε η ανεπίσημη γραμματέας της μητέρας της, με τη βοήθεια της μικρότερης αδερφής της, Λουίζας, προσπαθώντας επίσης να στηρίξει ψυχολογικά τη συντετριμμένη μητέρα της. 

Γάμος 

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του πατέρα της, η Αλίκη παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο, μελλοντικό Μέγα Δούκα της Έσσης και του Ρήνου, γιο του πρίγκιπα Καρόλου της Έσσης και της Ελισάβετ της Πρωσίας. Είχαν ήδη αρραβωνιαστεί από το προηγούμενο έτος. Αν και το βασίλειο ήταν σε πένθος, η Βασίλισσα Βικτώρια αποφάσισε ότι ο γάμος πρέπει να πραγματοποιηθεί, όπως άλλωστε θα επιθυμούσε ο Αλβέρτος. Παρ' όλα αυτά, η μέρα του γάμου ήταν πένθιμη. Όπως έγραψε η Βασίλισσα Βικτώρια στην μεγαλύτερη κόρη της, "έμοιαζε περισσότερο με κηδεία παρά με γάμο" και αργότερα τη χαρακτήρισε ως την πιο θλιβερή μέρα που μπορούσε να θυμηθεί. 
(Ο γάμος της πριγκίπισσας Αλίκης του Ηνωμένου Βασιλείου και του Μέγα Δούκα Λουδοβίκου της Έσσης)
Το ζευγάρι κατοίκησε στο Ντάρμσταντ. Παρά τη θλιβερή αρχή του γάμου τους, η Αλίκη και ο Λουδοβίκος ήταν ευτυχισμένοι τα πρώτα χρόνια. Στην Αλίκη δεν άρεσε η ζωή στο Ντάρμσταντ. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε το ζευγάρι να κάνει επτά παιδιά: τη Βικτώρια (δούκισσα του Μαουντμπάντεν), την Ελισάβετ (Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας), γνωστή και ως "Έλλα", την Ειρήνη (πριγκίπισσα Ερρίκου της Πρωσίας), τον Ερνέστο Λουδοβίκο (Μέγα Δούκα της Έσσης), τον Φρειδερίκο Γουλιέλμο, γνωστό και ως "Φρίττι", την Αλίξ (αργότερα Τσαρίνα Αλεξάνδρα της Ρωσίας) και τη Μαρία, γνωστή και ως "Μέι". Η Αλίκη θήλασε τα παιδιά της, κάτι που συγκλόνισε τη Βασίλισσα Βικτώρια. 
Κατά τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο, η Αλίκη νοσήλευσε τραυματισμένους στρατιώτες. Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αδερφή της βρισκόταν στην αντίπαλη πλευρά, τη συγκλόνισε.

Οικογενειακή τραγωδία


 (Η Αλίκη και η οικογένειά της το 1875). 
Τον Μάιο του 1873, η τραγωδία χτύπησε για πρώτη φορά την οικογένεια της Αλίκης και του Λουδοβίκου, όταν ο μικρότερος γιος της, Φρειδερίκος, σκοτώθηκε σε ηλικία 3 ετών. Το μικρό αγόρι έπασχε από αιμοφιλία και, όταν εκείνος και ο μεγαλύτερος αδερφός του, Ερνέστος Λουδοβίκος, έπαιζαν στο υπνοδωμάτιο της Αλίκης, σκαρφάλωσε σε μια καρέκλα για να δει τον αδερφό του από το παράθυρο, με αποτέλεσμα να πέσει 20 μέτρα κάτω. Η Αλίκη ήταν συντετριμμένη, ενώ δεν έλαβε την κατάλληλη υποστήριξη από τον σύζυγό της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποξένωσή της από τον Λουδοβίκο. 
Η σχέση της με τη μητέρα της ήταν δύσκολη κατά περιόδους. Ενώ είχαν αρχικά καλές σχέσεις, αποξενώθηκαν, καθώς η Αλίκη εξέφραζε ελεύθερα τις απόψεις της, οι οποίες ήταν αντίθετες από εκείνες της Βασίλισσας. Ωστόσο, η Βασίλισσα παρέμεινε κοντά στην κόρη της και ιδιαίτερα στα εγγόνια της.
Ο πατέρας του Λουδοβίκου πέθανε το 1877 και ο σύζυγός της έγινε Μέγας Δούκας της Έσσης. Η Αλίκη έγινε επίσης Μεγάλη Δούκισσα, αλλά ο τίτλος δεν την έκανε ευτυχισμένη. 
Το 1878, η τραγωδία χτύπησε ξανά την οικογένεια, όταν τα παιδιά της Αλίκης (εκτός από την Ελισάβετ) και ο σύζυγός της αρρώστησαν από διφθερίτιδα. Η Αλίκη νοσήλευσε την οικογένειά της. Παρ' όλα αυτά, το μικρότερο παιδί της, η 4χρονη Μαρία, πέθανε από την ασθένεια τον Νοέμβριο του 1878. Μετά από αυτό, η Αλίκη κατέρρευσε. Όπως έγραψε στη μητέρα της: "ο πόνος δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια". 
Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η Αλίκη αρρώστησε από διφθερίτιδα και πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του πατέρα της, σε ηλικία 35 ετών.
(Ο τάφος της Αλίκης. Απεικονίζεται να κρατάει αγκαλιά την κόρη της, Μαρία). 
Η Αλίκη ήταν το πρώτο παιδί της Βασίλισσας Βικτώριας που πέθανε, και η μητέρα της έζησε άλλα 20 χρόνια μετά τον θάνατό της. Είναι θαμμένη στο Μαυσωλείο του Ντάρμσταντ, δίπλα από τον σύζυγό της και δύο από τα παιδιά της.

Πηγές

http://www.unofficialroyalty.com/princess-alice-of-the-united-kingdom-grand-duchess-of-hesse-and-by-rhine/
http://historyandotherthoughts.blogspot.com/2014/06/princess-alice-of-united-kingdom.html
https://www.historyofroyalwomen.com/the-royal-women/tragic-life-princess-alice-united-kingdom/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

7 πράγματα που ΔΕΝ ήξερες για τη Βασίλισσα Βικτώρια!

7 πράγματα που ΔΕΝ ήξερες για την Μεγάλη Αικατερίνη!

Ελισάβετ, η πανέμορφη Ρουμάνα πριγκίπισσα που παντρεύτηκε τον Γεώργιο Β΄ και έγινε βασίλισσα της Ελλάδας. Η ταραγμένη ζωή της